úterý 12. srpna 2014

Novoveská zastávko, vivat a zůstaň nám!

Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) rozhodla o zrušení vlakové zastávky Nová Ves nad Nisou. Tečka.

Ono to rozhodnutí ale nepřišlo jen tak. Předcházela jednání mimo jiné také s Libereckým krajem (KORIDem - Koordinátor veřejné dopravy Libereckého kraje), který požadoval rekonstrukci trati 036 vedoucí z Liberce do Tanvaldu a Harrachova ještě před tím, než na ni vyjedou nové vozy Stadler. SŽDC však nestihla připravit projekt, a tak od roku 2011, kdy moderní Stadlery vyrazily na místní koleje, jsou také prý neustále kvůli nevyhovující trati poškozovány. Nyní už je SŽDC připravená, ale z hlediska finančních možností a také technologických záležitostí sdělila, že lze rekonstrukci zrealizovat pouze v případě, že jedna zastávka bude v úseku Jablonec nad Nisou - Smržovka vypuštěna. Bez tohoto opatření by se vlaky nestihly křižovat tak, aby bylo dosaženo třiceti a šedesáti minutového intervalu, který si zase přáli lidé z KORIDu.

Liberecký kraj (rozuměj KORID) s podmínkou souhlasil, neboť si vyvodil, že by jinak k rekonstrukci trati nedošlo vůbec. Následovala jednání, na kterých se kompetentní osoby usnesly, že zruší jednu zastávku v katastru města Jablonec nad Nisou. No a vidíte, ona byla zrovna vybraná Nová Ves nad Nisou (pokud se podíváte do katastrálních map, tak snad je v katastru města jen její jedna půlka...?)! Ovšem nemyslete si, že by mezi kompetentními osobami byl třeba novoveský pan starosta nebo novoveská paní místostarostka. To tedy ne. (O nás bez nás.) Z tohoto jednání však nebyl patrně sepsán nějaký výstup, neboť každý čas zrušení zastávky pochopil jinak. SŽDC rozhodla téměř okamžitě a v návrhu nového jízdního řádu, který má platit od prosince tohoto roku, již Nová Ves nefiguruje; KORID se domníval, že ke zrušení dojde až v roce 2015, a on do té doby připraví a zkoriduje posilující autobusové spoje do a přes Novou Ves, které by vlakové spojení částečně kompenzovaly.
"Autobus vlak nenahradí!" rozčilují se však obyvatelé Nové Vsi.

Takže vyjmutí Nové Vsi bylo překvapením nejen pro Obec Nová Ves nad Nisou, která se to dozvěděla až poté, co se místní kronikář chtěl podívat do návrhu nového jízdního řádu, jak se změní časy odjezdů - leč svou vesnici tam vůbec nenašel, ale pravděpodobně i pro samotný KORID, který se to rovněž dozvěděl až z analýzy zaslaného návrhu jízdního řádu... Škoda, že SŽDC nebyla takto rychlá i s projektem modernizace tratě... Pěkné Stadlery by zůstávaly v pořádku, a snad by ani nyní nemuseli Novovesští sepisovat petici v zájmu zachování vlakové zastávky Nová Ves nad Nisou. Á propos pojedete-li přes Ves, zastavte se přidat podpis a podpořit tak zamezení neblahé historické události, kdy chtějí nejlepší vesnici Libereckého kraje roku 2013 v roce 2014 sprovodit z železničního světa.

(Tak nevím, ale někdy mi přijde, aby člověk neustále bojoval o jinak samozřejmé věci - o zachování pošty, o zachování vlakového spojení, o autobus, o školu, aby stavba silnice nezničila chráněnou oblast, aby byl zachováván noční klid atd. atd. - na co my pak máme ty politiky, když - když o něco jde, tak místo aby to za nás pro nás vybojovali či vlastně vypracovali - vždyť je to jejich práce, naši zvolení činitelé, tak musíme zabojovat my, obyčejní lidé, kteří máme většinou jiné věci na práci než se starat o to, o co se mají starat oni. Ale takhle aby je člověk pořád hlídal, kontroloval, petice sepisoval, protože jinak ... kde by zůstal veřejný zájem a blaho lidu?!) JO

V Nové Vsi nad Nisou (obec na snímku od Milana Brože) bojují za svou vlakovou zastávku.
Podpořte ji podpisem na petici i Vy! JO
Více fotek si, pokud chcete, můžete v albu nazvaném Novoveská férie prohlédnout zde

Žádné komentáře:

Okomentovat

Místo pro Váš názor