středa 20. srpna 2014

Výkřik v jabloneckém divadle

Výkřik!!!

Městské divadlo v Jablonci n. N. 19.00 hod. Stř 8. října 2014

…ano, zajisté, jedno ze stěžejních děl norského malíře Edvarda Muncha (Edvard Munch [ˈmʉŋk] (12. prosince 1863 v Løten, Hedmark, Norsko – 23. ledna 1944 v Oslo) byl norský malíř a grafik, vlivný představitel moderny – tolik citát Wikipedie).

Před lety malíř Václav Kocum obdržel zvláštní zakázku – namalovat kopii obrazu Výkřik od E. M. Neobvyklá zakázka, neobvyklá situace, neobvyklý objednavatel – mladý, velmi mladý člověk, říkejme mu Honza. Snad byl, v první chvíli, malířem i odmítnut, jeho naléhání však nakonec malíř podlehl alespoň do té míry, že si Muncha nastudoval. Pak už to Honza tak obtížné neměl, Václav – tedy malíř, byl Munchem natolik osloven a zaujat, že objednávku přijal. Ale trvalo to, trvalo…

Jednoho dne, to již měl rozpracovány další dvě kopie Munchových děl od stejného zákazníka: „Tak jdem na to, můžem v aťasu uspořádat malou vernisáž Munchových nehotových kopií … jo … a výkřik je před dokončením!“ – překvapil mne malíř.
„Fakt???“
 „Jo, jen pár čmouh ještě … a víš, co říkal Luboš … já bych se s tím tak nesr..!“
 „Tak jdem do toho!“ – jsem odpovědí.
Začaly přípravy … pozvánky … nafocení díla (mimochodem s postupem prací na Výkřiku se v brzké době budete moci seznámit nejen tu, v našem Magazínu, ale i v Městském divadle. Tak, vše dohodnuto, večer se bude jmenovat „Pocta Edvardu Munchovi“ k výročí jeho … atd atd.) Pozvánky rozdány i rozeslány, jedna i na norské velvyslanectví.

Množství lidí se do aťasu sotva vejde. Nálada je převýborná. Uvádím večer spolu s dnes již zesnulým kamarádem Honzou Sílou, já slovem, on hudbou (harmonika, kytara) a zpěvem. Předčítám dlouhý a velmi srdeční omluvný list norského velvyslance … zimní večer a noc rychle ubíhá v krásné atmosféře podkrovního aťasu s nebývalými výhledy na zasněžený Jablonec. Mimo jiné delikatesy, podáváno je i pivo střešní – pardon, kdo si představuje mok z třešní, ale střešní jakožto ze střechy, neb množstvím sněhu se střecha sama nabízela coby nejlepší chladič toho zlatavého moku.

To jsou ale vzpomínky, byť krásné. Čas od té doby uběhl a dnes již, prozradím, existuje snad pět kopií děl Edvarda Muncha zhotovených Václavem Kocumem, a když si znovu přečtete citát z Wikipedie, je tomu letos právě sedmdesát let, kdy si Pán tohoto norského významného malíře povolal k sobě na věčnost. Slovo dalo slovo … nápad … dohovor … souhlas majitelů … ještě pár přátel … ještě pan ředitel divadla … a nový – jak se dnes říká – projekt je na světě!

Dovolte mi proto oznámit tímto široké veřejnosti, že VÝKŘIK – pocta Edvardu Munchovi k sedmdesátému výročí jeho skonu, jakožto i malá vzpomínka na Honzu Sílu, se uskuteční v Městském divadle v Jablonci nad Nisou dne 8. října 2014, když začátek stanoven byl na 19.00 hod. V komponovaném pořadu Vám Václav Kocum představí přímo na jevišti všechny své kopie Munchových děl, hudbou oblaží pan Luboš Blafka- klavír a Karel Jiroš - kytara, slovem provede a svou poezií naše setkání doplní má maličkost.

Milan Brož 6. srpen 2014

Obrazy, více zde



Žádné komentáře:

Okomentovat

Místo pro Váš názor