úterý 2. září 2014

Mela na Slunečních lázních

Mela na Slunečních lázních…
… teda pardón, ne „na“, ale - tak řečeno - „kvůli“ Slunkám asi bude.

To zasejc bude mela, co?
? ? ?
No … kvůli těm „Slunkám“? … ne?
? ? ?
No nekoukej na mne tak…
Počkej, počkej … co se zase děje?
Neděje, hochu, neděje … ale bude dít … chtěj přestavovat Sluneční lázně na přehradě, prej je jenom jeden projekt, vystavenej už na radnici, prej žádná soutěž, nic takovýho, lidem se to nezdá!!!
? ? ? - pořád nevím, přes prázdniny jsem se nijak nestaral
… a vůbec, běž se tam kouknout! 

Tak, to už byla poslední kapka, už několikrát mne leckterý známý Jablonečan říkal, že se mají Sluneční lázně přestavovat, ale … znáte to, to je už letitý folklor, obehraná písnička … a rok zase uteče, budou volby a …, ale tentokráte, „když už je to vystavený v radnici“ … tak jsem se šel kouknout - na radnici i na „Slunky“.

Nemohl jsem to najít, na radnici, hledal jsem ve vestibulu, nic, až rada (tak je to správně, že … rada-radnice, jak to funguje, panečku) kolemjdoucího (asi „radního“, když radil) mne nasměrovala do nově zbudovaných „vnitřních“ informací. Vstupuji … Aaaa, jak v nádražní hale si připadám, tolik prostoru, hledám to kavárenské posezení, které bylo „radními“ slibováno. Místo toho nacházím jakýsi velký truhlík, doba věnovaná jeho obcházení, a zřejmě i mé vzdělání, mi nakonec dává pochopit, že se jedná o maketu, neboli představení projektu uvažované přestavby Slunečních lázní. Jaksi je … myslím tím ty lázně … v tom projektu nenalézám, ptám se proto vedle:

„… a kde jsou představeny projekty další?“
„Žádné jiné nejsou!“
 „To není formou soutěže?“ – naivně pokračuju.
 „To nevím, ale tady 'to' je jen jedno!“

Tak, tečka, konec, punkt. Né, hodnocení se ode mne nedočkáte, ale „Zajdu se podívat i na Slunky“ – si slibuju.

Sluneční lázně. Sedím s paní při jednom pivu, od vedlejších hřišť u sauny rámus jakéhosi „dětského dne“ snad ku konci prázdnin pořádaného, takřka již podzimní sluníčko nás místo teplé bundy zahřívá. Prostředí takové – evokuje mne to říci - „prvorepublikové“, panečku, jak jsme pyšní, že to přetrvalo věky, že až člověku … zamhouřit oči stačí a už přichází … pan Menzl s panem Vančurou, za nimi pan Hrušínský jim je doprovodem a … a … další protagonisté, jo jo, pokračování to jejich slavného Rozmarného léta.

Pravda, obnova je nutná, nic nevydrží věčně, ale při dobré krmi, moku lahodném a těch teplých paprscích slunečních – no, kdo by se chěl s takovým prostředím loučit. Nedávno jsem na internetu zachytil takové staré plovárny a lázně, jak se tím místní panečku chlubí…! A my tady … zbourat!?!?!?

A jiný plán není? – ptám se provozovatele, pana Luboše Moravce, deset let to tu již spravuje - myslím ke spokojenosti všech.
Je, máme svůj projekt!
A proč není na radnici?
Počkejte, něco vám ukážu! – a donáší mi knihu, viz fotografie.
No to je pěkný, ale co ten projekt? 
Támhle, na zdi si to můžete vyfotit, na radnici ten náš nechtěj! 

Tak čtu, prohlížím a fotím. Ztotožňuji se s psanými reakcemi, líbí se mi projekt mi předložený panem Moravcem. Ne, kdepak, nemylte se, nebudu zde vystupovat jako bojovník za lidská práva, jen v několika bodech nastíním, proč jsem pro řešení rekonstrukce Slunečních lázní dle tohoto projektu druhého, tedy ve stávajících prostorových, provozních i užitkových intencích:

1. Okolí přehrady bylo natolik narušeno, že z toho, co vytvářelo námi tak obdivovanou původní atmosféru, zbyly jenom Sluneční lázně, proto, a právě proto by měly zůstat v takovéto současné podobě.
2. Jakýkoliv objekt, není-li v době nečinnosti uzavřen, stává se cílem vandalů, bezdomovců, sprejerů a podobných individuí a provozovatel nemůže ručit za jeho stav. Návrh na radnici s tímto nepočítá, ba naopak.
3. „Poschoďový“ projekt radnice se mi jeví pro toto dostatečně vyvýšené místo naprosto zbytečným a dosavadní charakter místa nerespektujícím.
4. Projekt radnice je dvakráte tak drahý (cca 10 mil. Kč), což se mi při rozhodování zdá také dost podstatné.
5. Projekt radnice se mi líbí svojí vzdušností, při stálém provozu nebo zajištění jeho ochrany mimo provozní období (podzim-jaro) jeví se mi jako daleko vhodnější jeho umístění jiné, např. na místo zdevastovaného Taiwanu, a … třeba U prutu i druhý jednodušší.
6. Naprosto schází jakákoliv koncepce vývoje prostorů kolem přehrady, to se udělá to, pak ono, pak jsou volby a napříč všemi uskupeními jdou sliby sliby a sliby, zase se vyhodí deseti či statisíce za projekty nové a nic. Proto realizace Slunečních lázní ve stávající koncepci se mi jeví jako tradiční, lidem žádaná, plně vyhovující potřebám a respektující historii a život našich předků a případnou budoucí koncepci celého prostoru okolí přehrady nijak neovlivňující a nezatěžující
7. Absolutně nesouhlasím s tím, aby takováto stavba byla realizovaná bez výběrové soutěže a aby tato koncepce prosazována byla toliko námi placeným magistrátním úřadou, natož …a tím ještě hůře … občany zvoleným radním či radními několika, byť vysoce postavenými.

Prosím, nemusíte se dát nikým ovlivnit, ani mnou ne. Máte-li o naše město zájem, můžete se s věcmi sami seznámit:
· Na radnici ve vnitřním infocentru, kde je projekt jediný, projekt Ing. arch. Stolína, jenž prosazovaný je místostarostou panem Vobořilem.
· Na Slunečních lázních, kde na panelu vám projek arch. Šťastného předvede jeho prosazovatel a provozovatel „Slunek“, pan Moravec, a to včetně výše zmíněné knihy.
· Své názory můžete psát na radnici: pavilon@mestojablonec.cz
· nebo na mail INTERESSE: interesse.jablonec@gmail.com

Vystavený pavilon je v radnici ke zhlédnutí pouze do konce měsíce září t. r.

Pro magazín INTERESSE Jablonec MB

Slunky. Více foto zde

2 komentáře:

  1. Nemám pocit,ze by pan Moravec něco spravoval.


    OdpovědětVymazat
  2. Byva slusnosti se podepsat. . . a rozumite slovu "spravovat"?
    MB

    OdpovědětVymazat

Místo pro Váš názor