úterý 9. září 2014

Medvjed

A ještě jednou jugoslovanský ... pardon, juhoslovan ... pardon jihoslovanský badatel, zkamenělinolog a usazeninolog Miljunovič Vjejcemistrovič.

Pan Miljunovič Vjejcemistrovič, po vyjití jeho rozhovoru v našem magazínu INTERESSE Jablonec, nás poctil svoji návštěvou a před několika dny přibyl na několik dni z Českého ráje svoji personou přímo až k nám do sudetského Jablonce. Nesměl by to však být on, aby, byť návštěvou společenskou a dovolenkovou, nepracoval a svým okem nešmejdil po místních kámenech a případných usazeninách.
„Co kdjyby...,“ jsou jeho autentická slova na mou poznámku: „Vy si, drahý Miljunoviči,“ už si tjykáme, „nedáte pokoj anji na dovoljené, že?“ Zcela automaticky se přizpůsobuji jeho jugoslovanskému dialektu.

A vidíte, kam tento náš slovanský bratr, vědec objevitel, vkročí, něco objeví. Tak i u nás v Jablonci nad Nisou. Předkádám fotografii nálezu, kterého docíleno bylo přímo v intravilánu našeho města, na okraji makadanové navážky poblíž železné trati ČD. Nález nese dva názvy „Bizon“ - to je pojmenování mé, a „Medvjed“- je pojmenování Vjejcemistrovičovo. Nález, jasně patrná kamenná soška zvířete, zřejmě pomocí klínů hrubě opracovaná skulptura, je Vjejcemistrovičem datována do období makanolitu.

Na mou otázku: „Kdy to je?“ mi badatel byl vysvětlující odpovědí: „Neolit - Makanolit – Biolit! To jsou po sjobě njasledujícjí obdjobí, a z tjeho si každjý možje urobiť ousjedek!“

Ještě přesně nerozumím, a vědec doplni, že: Makanolit, nebo-li doba makanolitová, kdy se běžně jako platidla používalo kamenů podobné velikosti. Byl-li takový kámen i opracován, například jako náš nález, cena tohoto platidla rapidně vzrůstala. Dodnes nám z té doby zbyl název „makadam“- pro dnešní dobu označení druhu hrubého navážkového kamene, které vzniklo ustálením a postupným zjednodušením: makanolit ... při směně/platbě - makanolit dám, ... zkrácením - makan dám, … splynutím slov s neznělým n – maka(n)dam, ... a konečným zjednodušením – makadam.

Tak vidíte, ono se řekne jedna návštěva, a máme z toho pro naše město objev jako hrom. A tímto objevem panu Miljunoviči Vjejcemistroviči se opět podařilo nejen změnit dějiny našeho sídla, ale i potvrdit hlavní života premisu, totiž že Všechno je jinak.

Pro INTERESSE Jablonec zaznamenal MW


Žádné komentáře:

Okomentovat

Místo pro Váš názor