sobota 20. září 2014

Ne všude mohou slavit jako u nás

Zatímco v Jablonci se slaví, v Nové Vsi se slaví, na druhém konci světa mnoho důvodů ke slavení nemají. Naopak. Bojují s ebolou, občanskou válkou, extrémisty, teroristy, radikály a dalšími obtížnými kreaturami.
To v Jablonci je to jiné. Lidé tam v míru mohou vítat příchod podzimu, obyvatelé v Nové Vsi se zase v pohodě bavit na již tradiční pouti.
"Já teď pracuju ve Francii, tak mohu být tady, ale jinak bych ani nedostala vízum kvůli ebole," říká mladá Yvonne, sympatická černoška - Nigérijka. Nejen ebola trápí její zemi. Povídala, že musí poznat Českou republiku, že slyšela, jaká je krásná. Já jsem jí na to odpověděla, že všechny země mají krásná místa. Ona přitakala, ale pak dodala: "Nigérie ale ne." Ovšem s nadějí pokračovala, že jednou bude Nigérie také hezká, ale že je tam spousta práce. Nigérie je veliká a potřebuje hodně moudrých a pracovitých lidí. To povídala Yvonne. S obavou také říkala, že se nyní do Nigérie musí vrátit, ale že vůbec neví, co bude... Pak jsme si ale daly víno, a chmury se na chvíli vytratily, a užívaly jsme si s Yvonne krásné počasí a blahodárný mír a klid. Tak mnoho štěstí, Yvonne! A ať se ten klid a mír do celého světa rozšíří.

(jo)
Jablonecké podzimní slavnosti 2014 zahájily Berušky.
Foto: Zbyněk Cincibus alias Marcusc
A na Novoveské pouti zazpíval i místní sborek Novovesánek.
Foto: mobil jo

Žádné komentáře:

Okomentovat

Místo pro Váš názor