čtvrtek 18. září 2014

KRAP

KRAP zasedal v Českém rozhlase
aneb
Klub Rozhlasové Analytické Publicistiky se opět, po delší době, sešel v prostorách Českého rozhlasu, byv hostem šefredaktora stanice PLUS, panem Danielem Rausem

Je to prakticky rok a půl, kdy v rámci proklamovaných změn v programové skladbě vysílání ČRo, byly zrušeny stanice Česko, Leonardo a ČRo6 – populární Šestka, která přímo navazovala na historickou stanici Svobodná Evropa, a která do vínku si vzala i její úroveň vysílání, to nejen co se obsahu samotného týká, ale i úrovně vlastního slova, češtiny apod... Ale to nebyl div, vždyť přejala řadu hvězd „Svobodné“, namátkově paní Rakušanovou, pány Šterna, Bednáře … nemohu jmenovat všechny. Široká obec posluchačů, zejména pak ti kmenoví jednotlivých rušených stanic, zrovna tak jako členové „Klubu přátel Šestky“, který před lety vznikl samostatnou iniciativou posluchačů této stanice, byli plni očekávání, co to přinese .... a obavy byly na místě. Chvalné proklamace nového vedení Českého rozhlasu se nenaplnily, nejen že se nezdařilo tři stanice nahradit jedinou, ale celková úroveň vysílání poklesla na nebývale nízkou úroveň, nový model programových center „zglajšajtoval“ příspěvky v jednotlivých stanicích.

Za této situace musel i KP6 reagovat na proběhlé změny. Protože však členové Klubu jsou doslova rozhlasoví „milci“, kterým jde i o úroveň vysílání, nemohlo dojít k přímé podpoře nově vzniklé stanici PLUS, zejména když na mnohé zamýšlené změny jsme poukazovali jako na nevhodné, mnohé nám bylo utajováno či při setkáních s manažery ČRo jsme byli ujišťovány úplně o něčem jiném.  Že však změnu názvu  klubu „to chce“, bylo zřejmé všem. Nakonec jsme se na jarním setkání Jádra KP6, kde nás na pozvání navštívili i leckteří renomovaní redaktoři a vysvětliti současnou situaci a dění v ČRo, ustanovili na názvu KRAP, čili Klub Přátel Analytické Publicistiky.

Uběhl nějaký čas, drobnými změnami upravené schéma vysílání PLUSu, náš trvale přátelský, byť kritický … a někdy velmi ... postoj nakonec vedl k novému „se přiblížení“ vedení stanice PLUS a našeho KRAPu. Výsledkem bylo i sobotní (13. září) zasedání Jádra Klubu, které proběhlo v kanceláři šéfredaktora Daniela Rause. Dvě hodiny vzájemné diskuse nám pomohly pochopit mnohé, co se v Rozhlase děje, zejména nás pak zajímala stanice mluveného slova - stanice PLUS. Na oplátku šéfredaktor Raus vyslechl naše námitky a připomínky, které jsme mu jménem posluchačů a členů KRAPu tlumočili. Všichni věříme, že setkání přinese další zlepšení úrovně vysílání této nové stanice, která zatím vpravdě, po rozpuštění jejího redakčního zázemí, hledá svoji tvář.

Závěrečnou hodinku našeho setkání, kdy nás šéfredaktor Raus již byl opustil, nás hostila zasedačka samého „generálního“, kde jsme projednali naše vnitřní záležitosti, naplánovali celoklubové setkání, jeho program, a proběhlo také první letmé hodnocení vzájemného setkání, jež vyznělo jako opravdu velmi prospěšné a užitečné.
Milan Brož, člen Jádra KRAP

Žádné komentáře:

Okomentovat

Místo pro Váš názor