neděle 27. března 2016

COOL není KŮL aneb není KŮL jako COOL

Záznam přednášky
Přednášející: Milan Brož – přední český (C)Koololog
Téma: Kůl / COOL , rozdíly a pojítka
Místo: přednášková síň Na kůlech 5
Datum: 30.února tamtéž
Záznam: INTERESSE Jablonec

Cool není Kůl, aneb není Cool jako Kůl etc.

Prosím...dovoluji si požádat o klid, přednáška je totiž náročná, plná cizích termínů, kterým se … při její odbornosti … nelze vyhnout.
Případné dotazy si, prosím, zapisujte, abyste...kvůli srozumetelnosti, nerušili její myšlenkovou kontinuitu.

Je jisté, nebo-li na bíledni, že v dnešní složité, tedy sofistikované době, je třeba se zamýšlet... zamýšlet dnes a denně, a řekl bych že i dnes a nočně - vždyť v noci myšlenky běží nejlíp.

Dnešní přednášku jsem nazval COOL nebo KŮL, aneb Kdo chvíli stál již stojí opodál.

Prvně si vydefinujeme pojmy:
  • COOL – ten co je TRENDY psáno c-o-o-l
  • KŮL – ten co trendy není . Psáno k-ů-l
  • TRENDY – ten co je COOL psáno cool
  • IN – v , uvnitř …
  • Aut – vně, mimo
  • OUTDOOR – na vnější činnost ….př.oblečení, náčiní, ale také dráha ...INLInová ap.
  • INDOOR – na vnitřní činnost ….př.oblečení, náčiní nebo vnitřní horolezecká stěna
  • INLINy – kolečkové brusle abyste mohli být COOL psáno c-o-o-l, oděni ovšem pozor – do OUT DOORu
  • INLINE dráha – pruh asfaltu pro INLINy na kterém se phybují vyznavači TRENDů a paradoxně... obuti v INLINECH splňují normy OUDOORoblečení čímž jsou COOL -psáno c-o-o-l
  • ASFALT hladký povrch INLINové dráhy dovolující PROVOZOVAT OUTDOOROVOU činnost na INLINECH
(C)Koolové plotoví - pěkný příklad "zaplocení" od Jičína
Dokumentační foto

Jak sami vidíte, jenom definice pojmů nám ukazuje složitost a náročnost této problematiky.

Začněme tím rčením - Kdo chvíli stál, už stojí opodál... co to znamená? No prostě...Kdo chvíli stál, už stojí opodál, čili vedle>>> ten hlavní dav, ten už odešel, ten pořád jde, ale Kdo chvíli stál ...je jako trouba vzadu, je vedle jak ta jedle, čumí Jak vyvoraná myš, také jinak řečeno Jak vrána na kostelní věž.
A proč? No přeci, že stojí opodál, už sám, všichni už odešli, Dav už šel, a on osamocen stojí jak ten Kůl v plotě. Možná tam stojí s několika dalšími postiženými, co se na chvíli zastavili, osamocenými jedinci, kteří už nemůžou, nemaj tu možnost, do něčeho zasahovat, už nemůžou vytvářet společné dílo, protože společnost již odešla, už je ten dav co je ve vobraze nebo-li COOL, už popošel, už je o kus dál.

Je jasné, že buďto jdu, nebo stojím, a když stojím, tedy opodál. Jiné možnosti není, neboť nejdu-li, stojím vždy okamžitě opodál, protože dav jde pořád. Mezi tím neexistuje nic, toliko že můžu stát opodál více či méně. Jsou tak různě rozseti, ti co již stojí opodál, až vytvářejí jakýsi plot...odborně se říká, že se plotí ...prosím nikoliv potí, zapouzdřují … neboli zaplocují se! … a opodál jsou prakticky navždycky.

Teď trochu k tomu davu...ano?! … dříve to byl dav šedý, za rudo-bolševické éry. Dnes je to dav pestrý za ranněkapitalisticko-Al Caponovské éry. Dav musí … a on i sám chce, býti diktován, a je prakticky jedno, kým diktován je, zdali jednobarevnými, např.Rudými či Strakatými, pořád je to jenom diktát. Kdo chtěl a dokázal býti nediktovatelným, svoboden zůstával , kdo ne, ten není svoboden ani dnes. Drobný rozdíl je v tom, že dřive byl dav diktován systémově, dnes systematicky, dříve diktovali internacionální komunisti, dnes nadnárodní korporace módních trendů. Jeden zásadní rozdíl tu však je, dnešní, ten pestrý a tzv. Svodobomyslný dav je pod tím diktátem dobrovolně. Statistika pak říká, že spotřeba papíru k diktátu nutná je konstantní.

Vedeme-li nekonečnou přímku --- ale to jsem řekl blbost, že?!,... vždyť všichni z geometrie víme, že přímka je vždy nekonečná --- dělící nám prostor na dvě půle, v jedné se nachází ti co jdou, tedy hrají, jsou tedy na hřišti, čili IN. Na té druhé pak...logicky, ti co jsou mimo...mimo hřiště, tedy AUT.

Ti AUT tam tak postávají, individualizovaní ve svých KŮL POSTAVENÍCH NEMAJÍ TENDENCI SE NĚJAK OBZVLÁŠTĚ SDRUŽOVAT natož hledat nějaké společnství stejných znaků.

Ne tak ti IN, ti právě naopak. Ti hrají na daném hracím hřišti přesně podle pravidel a ve stejných dresech, která diktují TRENDY. Jejich nedodržováním se začínají odlišovat jak vzhledem – oblečením, účesem ap., tak činností – pěstování či nepěstováním různých adrenalinů a neopostmoderních aktivit, a jsou neodkladně tím davem jedinců COOL vyloučeni a ocitaji se AUT , kde se okamžitě počínají zaplocovat a statovat jako KŮL v plotě. Návrat je velmi obtížný a vyžaduje značných sil.

Trendy diktát je vůbec zajímavá věc a nejlépe funguje zejména u mladších ročníků. Tzv. Pseudo-Trendy - individualizací, mylně se opájeje svou odlišností, se vlastně stávají stejnými a doslova tak sami sebou vyživují ten diktovaný dav COOL IN.

A jsme u toho nejdůležitějšího … u KOOL paradoxu. Máme tu dvě skupiny které vyslovujeme stejně ale píšeme COOL a KŮL. Abychom je rozlišili i v mluveném vyjádření, přidáváme, podle logiky dělení na ty dvě poloviny, na ty na hřišti a na ty mimo, na ty IN a na ty AUT, přidáváme index, takže pak říkáme COOL IN a naopak KŮL AUT. A jsme zase u té světovosti čestiny, neboť v žádném jiném jazyce se nám tento paradox nevyskytuje. Jak vidíme, obě skupiny nakonec dosahují v mluveném jazyce toho titulu KŮL/COOL … ve svých výsledcích se však jedinci každé skupiny výrazně odlišují … Ti COOL IN tím že musí byt NEUSTÁLE TRENDY dosahují svými výsledky k psychozám, schizofreniím, depresím, nespokojennosti, a dochází k právníkům, psychologům, psychiatrům a do rozličných poraden, zatímco ti KŮL AUT , ti … přestože stojící, dochází ke klidu, poznání, víře a spokojenosti – to že se nikam neženou. A to je další tzv. KŮL podparadox, neboli subpodparadox.

Padla kdysi taková otázka. To staromódní slovíčko štěstí v ní bylo použito, snad mladým staropanenským sedmnáctiletým děvčetem, či ještě mladším zakřikutým motorkářem. Už nevím. Tato přednáška ale není o štěstí, zrovna tak jako tlak a jakýkoliv diktát, ani ten minulý ale ani ten současný TTRENDY není o štěstí, ale je o moci, penězích sobeckosti. Přesto nelze vyloučit, že někteří jedinci z toho hracího hřiště, z té poloviny jdoucího davu, tedy někteří ti COOL IN něco podobného štěstí snad po přechodnou dobu několika dnů, například zkoupením superultraobr moderního ANDROIDU, pociťují. Poslední průzkumy však naznačují, že se jedná spíše o štěsí virtualizované, neboli pseudoštěsí.

Jinak je na tom skupina KŮL IN, která podstatou své stacionalizace může vnímat, nežena se stále kupředu za TRENDY, podstatu různých skutečností, dějů a vztahů a jejich hodnot, přes něž … uvědomivše si je, může dojít k naplnění duševních a duchovních potřeb těchto zakůlených a zaplocených jedinců, a tím dosahovat stavu štestí odpovídajícímu.

Malý příklad na závěr:
Chtěla být IN, byla TRENDY, pěstovala OUTDOOR na INLINECH a byla COOL. My víme – COOL IN. A byla šťastná. My víme …že to bylo pseudoštěstí. Trendy ale šly dál, někde asi něco zanedbala, nestihla, potkala jinou, ta měla INLINY ještě více TRENDY, čímž ona sama přestala být COOL a byla nešťastná. Vyškemrala, zakoupila a na INLINEDRÁZE byla opět šťastná a COOL IN. Co se však nestalo – respektive stalo. Snad úprava tkaničky či co, dáma musela na bobek TRENDY INLINE podjely, ruka pod zadek a … BUM. Žádná velká rána to sice nebyla, ale přes její OUTDOOROVÉ-TRENDY- VYBAVENÍ … nákoleníky, náloketníky, nárameníky, helmu, rukavice, oděru odolný dres, takže jeden by na hráče amerického fotbalu hádal, následky byly tristní: zlomené zápěstí, zlomená kostrč, přetrhané vazy v koleni. Ale … Ani OUTDOOROVÉMU TRENDY vybavení, ani nárazuvzdornému ANDROIDU se však nestalo vůbec nic.
Po třech letech...panečku, co knížek přečetla, co věcí prostudovala... po třech letech rekonvalescencí, kdy neplechu nedělala jenom kostrč, ale zejména to koleno, … po třech letech života doslova KŮL AUT, kdy in i outdoorovou výbavou nikterak TRENDY jí byly berle a pak frnacouzské hole, je opravdu šťastná … totiž … obé před několika dny už definitivně mohla odložit.


Zaznamenal automatický zá-znameník INTERESSE Jablonec

Žádné komentáře:

Okomentovat

Místo pro Váš názor