pátek 24. října 2014

Změňme volební systém

Není to poprvé, co je spousta lidí z výsledků povolebních jednání rozhořčených. Liberec, Jablonec, Nová Ves nad Nisou - i v těchto našich obcích libereckého kraje byli vítězové odsunuti na zadní kolej. Je to oprávněné, když to vnímáme jako nespravedlivé.

A proto si někteří lidé myslí, že by bylo dobré v České republice změnit volební systém. Voliči mají právo rozhodnout, kdo se bude na vedení města podílet a kdo bude zasedat v zastupitelstvu. Vítězové voleb by měli mít tedy své pozice jisté. Oni jsou to, koho lidi chtěli! A jelikož je volební účast dost vypovídající, mohla by být také určující. Její procento by tvořilo požadované množství hlasů. Tedy vezměme například město Jablonec nad Nisou. Nejvíce hlasů získala ODS - 20,41 %. Protože volební účast Jablonečanů byla 34,41 % (mimochodem nejmenší v jabloneckém a libereckém okrese), stačilo by ještě přibrat ANO, které získalo v Jablonci 18,27 %. Dohromady by to tvořilo 38,68 %, což by stačilo. Mandáty by si pak tyto vítězné strany mezi sebou mohly rozdělit poměrným způsobem, tedy ODS by získala zaokrouhleně 53 %  a ANO 47 %.

Z hlediska vůle voličů mi tedy přijde tento systém - většinový s prvky poměrného, lepší. Vítěz by tak zůstal vždycky vítězem a poražený poraženým.

(jo)

P.S.  Jak by to pak vypadalo třeba v  Nové Vsi nad Nisou, kdy vítěze nebo lépe řečeno vítězku - Dobrou adresu, poražení také vyšachovali? 


Žádné komentáře:

Okomentovat

Místo pro Váš názor