neděle 16. listopadu 2014

V Trojzemí se musíte leda brodit. Die Brücke fehlt

Na místě, kde se stýkají tři země - Česká republika, Polsko a Německo, chybí stále most. An dem Dreiländerpunkt (Tschechien, Polen und Deutschland) fehlt immer die Brücke.

Tady něco chybí... Most! Hier fehlt etwas... Die Brücke! (Foto: JO)
Navzdory tomu, že města Hrádek nad Nisou, Bogatynia a Žitava uzavřela již v roce 2001 svazek Malý trojúhelník a že diskuse o mostu, který by tyto tři země v bodě jejich vzájemných hranic měl pro pěší a cyklisty propojit, se vedou nejméně pět let, je toto tak významné místo stále bez možnosti přechodu suchou nohou. Chcete-li navštívit sousedy na druhém břehu a pohovořit si s nimi, aniž byste na sebe museli křičet přes vodu, musíte se k nim přebrodit. Naštěstí zde řeka Nisa není hluboká a je-li málo vody a k tomu ještě poměrně teplý listopad, lze to docela snadno zvládnout i na podzim. Vizte foto, kde tak právě činí mládež různé národnosti, hovoříc při tom spolu německy a anglicky. Also kein Tschechisch, kein Polnisch, nur Deutsch oder Englisch.

V Trojzemí se musíte na druhý břeh leda přebrodit...
An dem Dreiländerpunkt muss der Fluss zu Fuß durchwatet werden... 
Ačkoli Martin Půta již v roce 2009, kdy působil jako starosta Hrádku nad Nisou, věřil, že výstavba mostu začne v roce 2010, místo je stále "bezmosté". Problém dělají pravděpodobně peníze, jelikož se na výstavbě musí dohodnout tři vlastně cizí subjekty s rozdílnou legislativou. "Ale vždyť by tady stačilo vystavět jen nějakou malou lávku. Je škoda, že teď nemůžu jít na druhou stranu a místo si prohlédnout také z české a polské strany," posteskla si paní Alžběta, která k bodu Trojzemí, německy Dreiländerpunkt, přišla z té saské strany. Jedině přebrodit, paní Alžběto, jedině přebrodit...

Interesse Jablonec přeje zainteresovaným stranám, aby se podařila nějaká dohoda a aby na místě vznikla třeba jen malá lávčička, kde by lidé mohli přecházet jeden za druhým. I to by stačilo, města a státy by ušetřily peníze a tamní krajinu by nezničila stavba možná až příliš velkého mostu.

(jo)
Pokud stavbu brzdí peníze, proč nepostavit jen malou lávku? Vždyť by stačila.
Wenn eine große Brücke das Problem ist, könnte man da nur einen kleinen Steg
über den Fluss bauen. Er würde doch reichen. 


Žádné komentáře:

Okomentovat

Místo pro Váš názor