sobota 15. listopadu 2014

Koliba, Jabloň, a co dál?

Tak, a je to tady. Dlouho očekávaná a optimisty zlehčovaná skutečnost, že nám sbourají oblíbenou hospodu … pardon „Hospodu“ Kolibu, nastala. Po Kolibě, té svérázné stavbě v samém centru Jablonce n. N., už ani památky.


Snad ještě letos přijde na řadu tělocvična, ke které byla Koliba přilepena. Více sto třiceti let tu stála, dokumentovat to ve svém archivu by mohl například pan Václav Vostřák, znalec města.  A hned zjara roku příštího padnout má i JABLOŇ, obchodní dům tuším čtyřicetiletý. Dodnes nám je záhadou, proč po Sametové deklasován byl na pouhou vietnamskou tržnici, vždyť mnozí pamatujeme v jeho prvním patře znamenitý bufet, ale i na tu dobu nevídanou cukrárnu dokonce s dětským koutkem, samotná sámoška pak velikostí nic si nezadala se za dveřmi již čekajícími Penny markety, Billami a podobně. Rádi jsme tam chodívali, s dětmi na kremrole, poháry či zmrzku, se sebou na ovar, držkovku a vůbec vše, co široká nabídka poskytovala. Dodnes, po zrušení bufetu U lázní, nic podobného ve městě neexistuje.

Ale záměr je záměr. Málokdo chápe, proč se Jabloň nedá rekonstruovat a všichni trneme, po těch libereckých odstrašujících příkladech zástavby vnitřního města, cože nám to v našem městě vyroste, jakéže to překvapení pro nás Radnice nachystala. Pravdou jest, že jakási vizualizace existuje, ale tajnosti se dělají, vyjádření zástupců společnosti CRESTYL, která stavbu má realizovat, jsou dosti nejasná a vyhýbavá, ke změnám, i vzhledovým, dle týchž zástupců, prý dojít může, kdy se začne, se přesně neví, k bourání prý dochází proto, aby se nepromeškal termín stavebního povolení, po veřejné tabuli znázorňující konečný vzhled objektu, jak bývá v podobných případech dobrou zvyklostí, také ani památky.  Inu, cože si našinec tedy má myslit … že?
Odkaz na stránky firmy CRESTYL a její vizualizaci naší s obavami očekávané stavby, která však, oproti plánům, změnám imunní není: http://www.crestyl.com/pageparam-project-id@42.html


Vím, strany a straničky mají právě starosti jiné, především sami se sebou … a  kdo nakonec ovládne Radnici, než aby je zajímali občané města a jejich starost o jeho vzhled. To dokazují již prostým faktem konstrukce radniční koalice, která zatím ale vůbec nerespektuje vůli lidu. „Inu, to je demokracie!“ – cituji některé z nich. A kde je vůle občanů? … a … dejte pokoj, My teď máme přece starost jinou! Nebo se snad mýlím.

A tak … uvidíme. Několika snímky  připomínám, jakéže pohledy zatím stále lze za současných výjímečných podzimních dnů v blízkosti JABLONĚ, nežli prostor bude zastavěn, pořídit a se jimi kochat – viz: https://picasaweb.google.com/104046689946598376811/OdJABLONe

Pro magazín INTERESSE Jablonec MW 

Žádné komentáře:

Okomentovat

Místo pro Váš názor