středa 16. prosince 2015

Na Nové Vsi už zase staví!

Pondělí 14. prosince 2015 ráno: "Mně zrušili autobus do školy!" "Jak to?" "No prostě zrušili. Ten v 6.40 nejezdí. Takže musím buď dlouho čekat, když pojedu v 6.08, nebo to nestihnu, když pojedu v 7.14," stěžovala si dcera. "To není možný...," nechtěla věřit matka. "No a nejezdí už ten vlak?" ptala se vzápětí. "Ne, prej až od novýho roku, říkala Karolína...," odvětila dcera. "To není možný...," nechtěla zase věřit matka a podívala se na jízdní řády na internetu. Zadala: z Nová Ves nad Nisou do Liberec. "No opravdu tady žádný vlak není... Musíš do Jablonce, tam přestoupit na vlak, nebo to tady ukazuje taky jet do Smržovky a tam nastoupit na vlak. No ale to máš asi lepší jet do Jablonce autobusem a z Jablonce zase autobusem, jak jsi jezdila doteď," přemítá matka. "No a nebo tramvají. Jenže to musím běžet, abych ji stihla," doplňuje dcera. No jo chudák holka, takhle je úplně vyhublá a ještě musí běhat na tramvaj. Dělá si matka starosti.

"No tak to snad není možný! Oni klidně zruší autobus dětem do školy!" a už se chtěla začít rozčilovat, na co že máme ty zastupitele a zástupce obce, když tohle dopustí. Copak to nevědí? Vlakovou zastávku by taky klidně nechali zrušit, kdyby nebylo občanů. To se musí lidi o všechno starat sami? Lidi mají své práce dost, od toho jsou tady předně radní a vedení obcí. Co tam dělaj? "Seděj, paní! A ještě za to berou peníze. A náš starosta obzvlášť. Ten má peníze těžce vysezený," městná se do hovoru soused.

Tak snad by to mělo být na stránkách obce, ne? Jestli ten vlak už staví nebo nestaví. A matka hledá webové stránky Nové Vsi. "Otevření železniční zastávky od 13. prosince 2015," stojí v krátké zprávě. No a co to znamená, že ji otevřou a že tam ten vlak zastaví, nebo jak? A znovu zadává do jízdních řádů online požadavek: vlak, autobus z Nová Ves nad Nisou do Liberec. A zase nic, žádný vlak v Nové Vsi podle této aplikace nestaví. Ani v tento čas, ani v jiný.

"To není možný!" trvá na svém matka. A hledá stránky ČD. "Jak se jmenuje ta trať?" Liberec-Tanvald? Ne, Liberec-Sklářská Poreba. Číslo? 036. Ha! Podle jízdního řádu této tratě tady vlak staví!!! "Můžeš jet v 6.50!" plna radosti oznamuje matka dceři novinu. "Opravdu? Opravdu mi zastaví?" pochybuje dcera. "No zastaví a jdi už!" ponouká ji z branky. A první jede už ve 4.07, jako to bylo dřív! Jásá matka, protože se zase může dostat do práce, i když bude mít auto v servisu. Do teď si brala raději volno, protože první autobus jel až v pět.

Zde najdete celý nový jízdní řád vlakového spojení mezi Sklářskou Porebou a Libercem.

A jak že se to vlastně stalo, že rok vlak v Nové Vsi nestavil? Ále... To bylo tak. Panu starostovi přišel návrh projektu s rekonstrukcí tratě, a pan starosta se měl ke změnám vyjádřit. Jenže pan starosta si prohlédl pouze projekt na katastrálním území Nová Ves nad Nisou a další nezkoumal. Neboť neshledal nic, co by Novou Ves nějak zatěžovalo, projekt odsouhlasil. No a neuvědomil si, či zapomněl, že železniční zastávka Nová Ves nad Nisou leží na katastrálním území Jablonec nad Nisou. Takže novoveský starosta odsouhlasil její zrušení, aniž by to věděl. Až místní kronikář zjistil, že Nová Ves v novém jízdním řádu chybí, když se chtěl podívat na změny v odjezdech... Následně Nová Ves bojovala a svou zastávku znovu vybojovala. "Já nechápu, že ten chlap tam na tom úřadě pořád sedí," kroutí hlavou soused, co se vměstnal do hovoru. "Asi má taky přednosti, jinak by ho přece lidi nevolili," říká matka. "Nezapomeňte, že za jeho vedení se Nová Ves stala nejlepší vesnicí v Libereckém kraji," upozorňuje ho ještě. "To taky nechápu, jak se to mohlo stát...," kroutí hlavou soused dál a jde pěšky do Jablonce. Chodí tak už léta.

jo
Ilustrační foto
 

Žádné komentáře:

Okomentovat

Místo pro Váš názor