pondělí 16. listopadu 2015

VEČER PŘIMĚŘENÝCH DEPRESÍ

Deprese

Podzim, mlha, brzká tma ...deprese!!! To zná snad každý, přece. Vyjímka existuje, samozřejmě, ale nemnohá. Jednou z nich, jednou z těch vyjímek nejsvětlejších, je umělecká kavárna ...chtělo by se napsat 'terapeutická'... v Táboritské ulici na Žižkově a nesoucí název 'Jiný Kafe' A věřte, že to opravdu 'jiný kafe' je, mohu posloužit osobní zkušenností.

                                           Více obrázků z terapie Z D E
                                                               a Z D E

Pozvání k léčbě v tak specializovaném a věhlasném zařízení, které jsem od paní Zorky obdržel koncem léta, jsem skutečně nemohl odmítnout. A tak jsem se v pátek 13.listopadu od nás z Jablonce n.N., v hluboké podzimní 'depresi', vydal na cestu to této léčebny. Pro jistotu jsem s sebou vzal ještě dva také 'depresí' zasažené kumpány, houslistu Vincka a kytarového mága Karla. Nejsem sobec, ať se vyléčí také.

Terapeutické postupy, již zde v 'Jiným kafeti' mnohaletou praxí vyzkoušené, se zdají být jednoduchými. Aktivní spoluúčastí na seanci, která nese název 'Večer přiměřených depresí' – ta naše již měla pořadové číslo 134, a autorským čtením spolu s dalšími básnickými pacienty, se pozvolna, pomalu či rychleji, pod odborným vedením paní Zorky a paní Hanky – majitelky léčebny, a za zvukových efektů vyluzovaných jak přinesenými nástroji, tak zdejším piánem, zbavujete svých úzkostných stavů, deprese pomalu odchází a...

...a funguje to, věřte. Pravda, trvalo to sice déle, nežli jsme předpokládali, nakonec jsme se však vyléčili všichni, včetně nás tří, a my nad ránem mohli léčebnu 'Jiný Kafe' opustit. Dokladem úspěšné léčby a jejím prvním prubířským kamenem se stalo i to, že do nové deprese nás nestáhla ani nesolventnost, když jsme byli kolem třetí ráno vystupovali z taxíka na Proseku, kde jsme tč.měli své bydlo, a problém rychle a spravedlivě vyřešili.

Vývoj léčby dobře dokresluje i pořízená fotodokumentace, kde první snímek jasně dokazuje, v jaké krizi jsme se při zahájení léčby nacházeli. Jako vedlejší produkt celé seance lze považovat i navázání nových přátelství a utužení těch starých.

Při zpáteční cestě jsme pokračovali v terapii, když jsme byli navštívili Dubeč a jeho část Dubeček, a to za účelem shlédnutí velkoformátového plátna depresivního obrazu ak.malíře Zd.Krédla 'Dopoledne před poutí', kde jeho majitel Petr nám dovolil i 'si na něj šáhnout' , abychom si tím vyzkoušeli naší duševní i duchovní nabytou odolnost... a posléze se zastavili i na Prosíčce nad Železným Brodem, kde jsme pojedli vynikajícího 'přírodního' kapra s bramborovým salátem, byvše pohoštěni paní Petrou. Dík patří také manželce Mařence, která o nás při celém tomto pražském pobytu vzorně pečovala.

...a tak, na závěr ...nevíte-li, co s 'depresí', šup ...rychle do 'Jinýho Kafe' !


                                                                                                   15.listopad 15' Milan Brož


1 komentář:

Místo pro Váš názor