neděle 29. listopadu 2015

HOVORY POD PROUDEM

Hovory pod proudem“
… aneb letošní třetí, tedy listopadové (26.11.15') pokračování „Hovorů, ovšem“, konaný opět v rýnovické Kavárně-galerii FR. Ten večer byl opravdu mimořádný, to hned z několika hledisek.

Paní Markéto, pane Jeffe, alias manželé Zikovi z Chomutova,
přijměte nejen poděkování mé, ale všech účastníků toho večera, že jste vážili cestu až k nám do Jablonce. Večer s Vámi, Vaše povídání čerpající ze skušenností Vašich profesí doplněné „tantrickými“ verši, ukázky Vašich obrazů, prostě … moc jste nás potěšili a zároveň obohatili novými pohledy na Člověka, život v páru, Život vůbec. Vždyť dokladem toho byla i ta skutečnost, že velmi spokojená společnost se rozcházela až před třiadvacátou hodinou.
                                                         Další obrázky   Z D E
Slečno Kate,

dík za večer patří i Vám, Vaše hudební představení, kytara a zpěv autorských písní, nás všechny opravdu získaly. Děkuji, že jste mé pozvání přijala, neboť … jak jistě i sama cítíte, celého večera jste nebyla jenom hudebním doplněním, ale naopak spolutvůrcem a pachatelem těch mnoha hezkých hodin, které jsme mohli společně trávit. Věřím, že jsme se na mých večerech nesetkali naposledy.

Společnosti poezie,
Tobě také děkuji...za to, že jsi nás vzala v ochranu svých křídel, že jsme se tímto večerem stali součástí celorepublikového Festivalu poezie, jenž jsme dle Tvého letošního zadání „Poezie pod proudem“ nazvali „Hovory pod proudem“. A protože festival konán jest i jako uctění tvorby Karla Hynka Máchy, a jak všichni víme, synonymem „KHM“ jest „Máj“ a synonymem „Máje“ je „Láska“, tento večer jsme zasvětili právě Lásce, Vztahu dvou lidí a jejich intimity, toho daru, který prožívat jde právě jenom „ve dvou“!

Večer se nám jaksi sám od sebe rozdělil na několik částí. V té první jsem ho uvedl jako takový, doplnil několika svými autorskými básněmi věnovanými podzimu a hlavně tomu tajemnu lidských vztahů a lidské lásky (uveřejním je na tomto blogu během několika dnů), trochu zafilosofoval nad daným tématem ... a pak jsem již představil naše hosty.
První jablíčko – a to je také novinka, od tohoto večera každý z hostů dostane „jablíčko“ jako dar a poděkování od našeho „jablečného“ města - to „vůbec“ první tedy dostala Kate, a že si ho zasloužila, o tom jsem psal již výše. Tím se odstartovala druhá část večera, kde kormidla dění se spolu se zpěvačkou chopili manželé Zikovi. Oba též obdrželi po jablíčku (viz fotografie) a „jejich“ večer mohl začít ... během jejich vyprávění a recitací osazenstvo kavárny ani nedutalo a učinkujícím hostům se podařilo vykouzlit opravdu krásnou a lidsky teplou atmosféru. Po hodině a půl … a to už se večer nad jiné protahoval, nastala vlastně jeho další fáze. Nikdo neodcházel a účinkujícími se stali doslova „Všichni“.

A to byla ta závěrečná fáze večera, nakonec se ukázalo, že ta nejdelší, kdy paní Markéta vedla několikahodinovou diskusi o „lásce“, intimitě a vzájemných dotecích takovým způsobem, že když jsme se nakonec po pěti hodinách toho úžasného večera rozcházeli, měli jsme všichni potřebu se na rozloučení obejmout, dotknout, pohladit.

Poděkovat musím také paní Petře Laurin, s jejíž spoluprací večery připravuji a která nám poskytnutím prstoru v Kavárně-galerii FR a zajištěním obsluhy až do těch pozdních hodin, ten večer také pomohla připravit.

A pane Jardo Franto Švásto, díky i Tobě, žes přišel a svým uměním fotografickým pomohl večer zdokumentovat a fotografie mi poskytl k užití. Můžeš se s nimi skutečně "švástat" *)

                                                                      Milan Brož


PS.
Omlouvám se tímto všem, které jsem tím svý dlouhým děkovaním otrávil. Já vím, mohlo to připomínat někoho...někde...a tak. Ale věřte, oni si to všichni opravdu moc zasloužili. 

PS II. 
Pane Ziko, Jeffe! ... Tobě díky, že i na přímluvu tvé paní Markéty jsi mi věnoval svůj obraz IKAROVÉ, který jsi namaloval jako reakci na změkčilost a nespolehlivost současných mladých mužů, což ze své praxe víš nejlépe. Oslovil mne již před časem, kdy jsi ho byl zveřejnil na tuším facebooku. Máš u mě za to knížku "Pojďte si nezapálit", která mi snad už počátkem roku vyjde.  MB

PSIII.
*) švástat = v případě JFŠvásty "chvástat", byť takovým bytostně není.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Místo pro Váš názor