úterý 18. srpna 2015

Svoboda slova v Jablonci i jinde

Kdekdo se dnes ohání právem tzv. Svobody slova. Také např. jeden fanoušek, který se na diskusním fóru fotbalového klubu Jablonec vyjadřoval k pokutě 100 000 korun za protiislámský plakát, který byl k vidění na jednom ze zápasů:  "Za ten plakát Evropy a toho zbytku se rád podílím nějakou částkou,přátelé založme konto kde vybereme částku určenou k zaplacení!Nebo už nejsme všichni Charlie????Jsem z toho tak akorát pěkně na....ranej. Svoboda slova?" 

Pro ty, co snad nevědí, o co jde. Mezi fanoušky se objevil transparent, který vyjadřoval jejich postoje k současnému dění v souvislosti s uprchlíky z islámského světa do Evropy. Ke schválení klubu předložili jeho příznivci však jinou formu transparentu (viz obrázek), kde nebyla karikatura muslima a chyběla kniha Koránu. Na stadionu však rozbalili jinou verzi plakátu, kterou vedení klubu neschvalovalo. 

"Tohle si o vás myslíme" fanouškové FK Jablonec. 
Svoboda slova však neznamená, že mohu druhého beztrestně urážet, kdy se mi jen zamane. Pokud by na plakátu byla jen kniha a islámská vlajka, mohl by se snad i ještě považovat za vtipnou formu protestu. Obzvláště symbol Evropy je docela vyvedený, i když v dnešní době už by to měla být vyzrálá a moudrá žena, ne jaksi chováním nezralá, omezená a nezdvořilá mladá holka. Snad by i nevadilo, pokud by Evropa nakopávala normálního muslima bez vepřového nosu. I když by v tomto případě zapomněla na své muslimské obyvatele, kteří již v Evropě žijí, a kteří jsou tu od nepaměti doma (viz např. Turecko, kde je 99 % obyvatel muslimů). 

Svoboda slova znamená, že mohu beztrestně vyjadřovat své názory, ale ne takové, které druhého ponižují, zesměšňují či jinak osobně poškozují. Při každé kritice nechť člověk zůstane věcný a nepřechází k osobním útokům. Pokud se diskutuje o určitém tématu, často vídáme protistrany, když jim docházejí věcné argumenty, přecházet k napadání druhého. "Ty troubelíne, takhle to vůbec není." "Ty seš úplnej de..., když si tohle myslíš." atd.  

Mohamed byl jen zprostředkovatelem Pravdy svému národu, který by čisté učení Krista tehdy žel nemohl pochopit. Že se z Mohamedových slov vyvinulo takové náboženství, jako vidíme dnes, je sice politováníhodné, ale ne až zase tak nepochopitelné, když se podíváme, co se vyvinulo za náboženství ze slov Kristových. Dnešní křesťanské náboženství stojí mnohdy přímo proti jeho slovům. Zrovna tak to islámské proti Mohamedovým. 

Vyspělé národy mají těm méně vyspělým pomáhat, dobře situovaní lidé pomáhat těm, co jsou v nouzi. Stačí se podívat na videa z oblasti, kam připlouvají uprchlíci, poslechnout si jejich hrůzná vyprávění, co zažili, než se vůbec dostali k moři do severní Afriky, kolik jich tu anabázi nepřežilo. Z historie je ověřeno, že národy, které se dostaly na vrchol vyspělosti, ale nepracovaly dále pro dobro svého okolí, zanikly. Nežijeme na zemi proto, abychom dosáhli osobního pohodlí a bezstarostného žití. 

(jo)




Žádné komentáře:

Okomentovat

Místo pro Váš názor