středa 11. března 2015

Od ticha hor ke klidu ducha

Jak jinak by měl malíř oslavit své životní jubileum než parádní výstavou? A proč ne zrovna v pátek třináctého? K čertu přece s pověrami!


Vernisáž výstavy (chtělo by se říci jabloneckého rodáka, ale ono to tak přesně není - narodil se v Tanvaldu) Václava Kocuma s názvem Od jizerskohorského ticha k duchovnímu klidu začíná tento pátek 13. března 2015 v 19 hodin v Městském divadle v Jablonci nad Nisou. Pan ředitel Pavel Žur zve Vás všechny i s Vašimi přáteli na pěkné divadelní představení i posezení v baru - možná dojde také na tanec (?), neboť vernisáž je součástí komponovaného pořadu Mému kraji v rámci cyklu Rodáci Jablonecka. Režisérem i autorem pořadu je Milan Brož.

Výstava bude dále přístupná vždy v době divadelních představení do 19. dubna. Diváci si budou moci prohlédnout díla Václava Kocuma z jeho jizerskohorské tvorby, ale také i novější obrazy z jeho novodobé duchovní (abstraktní) tvorby. Umělcovi již totiž na to, aby vyjádřil své pocity a postoje, nestačilo reagovat na zádumčivou krásu Jizerských hor, ale přešel k abstrakci jako logickému vyústění své cesty. Prostřednictvím abstraktní tvorby může lépe akcentovat ticho, vlídný klid, radost z prostého bytí - neboli hodnoty, které mu v současné společnosti chybí. (Více o malíři Václavu Kocumovi zde.)

(jo)

Žádné komentáře:

Okomentovat

Místo pro Váš názor