pondělí 11. května 2015

Pozor na Sudetenland.cz aneb májové poselství

První otazník vyvstal, když jsem četla, že Jablonec nad Nisou si připomněl 70. výročí konce války již 4. května. "Trochu brzy, ne?" napadlo mě. A hned se mi vybavilo, jak dnes spousta lidí dělá věci v předstihu, jen aby nepřišli o volný den - svátek. Co na tom, že je to právě svátek Dne osvobození, po novu Dne vítězství (tady by byl ovšem další otazník - kdo zvítězil? My Češi? Těžko, my bojovali až poslední dny, kdy už bylo jasné, že se blíží konec. A definitivní konec války byl přece později. Tím však nic proti nám, jen k přeoznačení toho dne.) - tedy dne, kdy je volno, aby měl člověk čas si události onoho dne či období pořádně připomenout, případně oslavit. Přišlo mi to tedy velice neuctivé provádět pietu už 4. května, Jablonče nad Nisou. Byla jsem zklamaná!

A jelikož o válečných událostech a o tom, jak to tehdy bylo, kdekdo ledasco vykládá, je nejlepší jít k historickým pramenům a samostatně si podle nich udělat obrázek. (Říká se tomu metoda ad fontes, nejlepší metoda pro posuzování minulosti.) Například na této adrese, pokud byste  měli zájem, můžete zhlédnout autentické dokumenty z oné doby. Je zde vidět, že Praha byla válkou v podstatě nedotčená a kdyby Češi vyčkali konce, asi by ani nedošlo k jejímu bombardování 8. května. Ale kdyby tady neplatí, sled tehdejších událostí je naprosto pochopitelný. Snad jen ti ze Sudetenland.cz si dodnes myslí, jak Češi byli v protektorátu šťastní a jak se chtěli rádi nechat poněmčit.

A jak jsem si tak slavila pro mě stále Den osvobození (nikoli Den vítězství), tetelila se v tom krásném májovém míru, kdy je i příroda v nádherném svěžím odění, najednou ... BUM! Článek na Facebooku Sudetenlandu.cz: Jak ti Češi lžou! Němci nechtěli Čechy fyzicky zlikvidovat! Taková nehorázná lež! Chtěli je jen poněmčit! A to pozvolna, podle Hitlera to mělo trvat celých 300 let! Jen ten, kdo by měl na to "špatný názor", měl jít ke zdi.
A to nehovořím o dalších nářcích těchto Sudeťáků. Kolik Němců jsme jen my Češi zabili! 365 jako dní v roce! Jak jsme je vyhodili z vlasti, jak necitlivě jsme s nimi zacházeli! Oj, asi jsme s nimi měli jednat jako v bavlnce za to, co nám udělali?! Ne, tito lidé nemají žádnou soudnost. Dávejme si na ně pozor. Jsou schopni nás obvinit, zatímco svou vinu na 55 000 0000 mrtvých nevidí.

No, a opojení z vítězství je kde? Člověk si tak jen hořce uvědomí, kolik je stále na světě lidí, kteří jen kdyby měli trochu příležitosti - šup, už by Vás chtěli dostat do područí. Je skutečně nutné být neustále ve střehu a svobodu si hlídat. Kdekdo by nám chtěl poroučet a rozhodovat za nás, Němci, Rusové, komunisti, kdo dál?

(jo)
Májové poselství: Ať mír zůstává s touto krajinou...









Žádné komentáře:

Okomentovat

Místo pro Váš názor