neděle 24. dubna 2016

Meditace v bodu "Trojzemí"

V sobotu 23.dubna proběhla dlouho očekávaná vernisáž výstavy malíře Václava Kocuma v bodu Trojzemí, v Žitavě. Má osoba pak byla kurátorem výstavy. 

Více fotografií ZDE
Dovolte mi zde malé ohlédnutí za vernisáží, která se, myslím, velice vydařila. Hudební stránku věci obstaral známý kapelník 'JAZZ h Faktoru', kamarád a WELMISTR PSPŠ pan František Kozderka, o úvodní poezii a proslov se pak vedle mne - čeština, skvostně postarala v německém jazyce Kati Linek.
S instalací výstavy velice pomohl pan Petr Knop. O pořádání výstavy se zasloužila paní Jaroslava Očenášová a vedoucí Café Jolesch, kde je výstava instalována, frau Karin Kayser.  Všem velice děkuji.

Výstavy se zúčastnila i osmičlená skupina patnáct až osmnáctiletých chlapců arabů, migrantů, kteří mají svůj dočasný domov v Žitavě. Věřte, že setkání s nimi bylo velice zajímavé a inspirující. I oni jsou na fotografiích zachyceni.

Obraz LUNA
Dále uvádím přednesenou poezii a projev. V odkazu fotografie-barevný text pod fotografiemi- si lze vyvolat album fotografií společenský večer dokumentující.



U řeky

Čas od času
Chodím poslouchat řeku.
Jdu vždy po hlasu
A v sedě nebo v kleku...
Vždy musím být sám...
Obraz TROJMEZÍ
Jí tiše naslouchám.

Řekni řeko,
řekni včas
Co mezi nás
Přinese čas?

Řekni řeko,
řekni zas,
Zda bude svět plný krás,
Nebo zaplaví nás
Mráz?

Řekni řeko,
řekni včas,
Co mezi nás
Přinese čas.


Projev Zittau

Dámy a pánové, milí hosté,

Meditační obrazy - zleva
NEKONEČNO
BLAHO PRVNÍHO LOKU
ŽENSTVÍ II
Šedesát kilometrů na východ, v Jizerských horách, pramení řeka Nisa – Lužická Nisa – Lausitzer Neisse – Nysa Lužycka. Po opuštění České republiky tvoří 200km dlouhou hranici mezi Polskem a Německem. Její vody nás dnes nerozdělují, ale spojují. Spojuje nás i původ jejího jména, který pravděpodobně sahá až k dávné době bájných Keltů.

Trojzemí ... tři světy, tři jazyky, tři národy, ale stejné radosti i starosti ... za vodou i před ... lidé, lásky, práce, rodina, děti. Tak to cítí i autor děl, která se vám dnes nabízejí ke shlédnutí a která vytvořil právě pro tuto výstavu ... Malíř Václav Kocům z Jablonce n.N. Jeho curiculum vitae si můžete přečíst tam na baru.

Známe se 25 let, vím že tuhle výstavu nosil v hlavě roky... sen se mu plní dnes, zde v Hillersche Villa, v Cafe Jolesch. Jeho vztak k tomuto území Dokumentují i dvě stěžejní díla, obrazy Žitava a Trozemí. Díla ve výklenku mají sloužit k meditaci, k zamyšlení … a nejen nad společnými dějinami tohoto území, ale i nad naší společnou budoucností.

Závěrem chci ještě zvláště poděkoval paní Jaroslavě Očenášové, která je tou hlavní konstruktérkou dnešní výstavy... shodou okolností bydlí právě u pramenů řeky Nisy, druhý domov našla zde v Žitavě.

Poděkování patří také paní Karin Kayser, vedoucí CAFÉ JOLESCH, bez níž by výstava uspořádána rovněž být nemohla.

Děkuji také Vám, že jste přišli. Myslím, že tím dokumentujeme to, že řeka Nisa nás v dnešní době opravdu nerozděluje, ale spojuje.

Proto berme dnešní vernisáž jako malý příspěvek k té naší společné budoucnosti!!!


Dámy a pánové … Václav Kocum !!! a … hezky se bavte!!!


                                                                            Milan Brož







Žádné komentáře:

Okomentovat

Místo pro Váš názor