úterý 9. srpna 2016

Hurá do školy! A s kornoutem

Zatímco si děti v Liberci a v Jablonci, a vůbec v celých Čechách, užívají letních prázdnin, chodí ty německé už od pondělí do školy. Ty, které usedly ve školních lavicích poprvé, dostaly tradiční "cukrový kornout".

Už v sobotu před zahájením školní docházky bývá zvykem, že se v obcích pořádají slavnosti spojené právě s předáním pro prvňáky obrovských kornoutů, prohlídkou školy, ohňostrojem atd. I Jana dostala svůj kornout, i když usedla do lavice třídy sedmé. "Chtěli jsme jí ten nástup do školy v Německu trochu zpestřit, víme, že to bude mít na začátku těžké," svěřili se Janiny rodiče. Ona totiž až doposud chodila do školy v Čechách a nyní přestoupila do Žitavy. V německých příhraničních školách je poměrně dost českých dětí, ale ty sem chodily buď už od školky nebo od první třídy a postupně se jazyk naučily. Jana ho moc neumí.

A jak se jí první den ve škole líbilo? "Hrůza, chci do Čech!" byla její reakce. Měla pocit, že téměř nic nerozuměla. Už se i dvě hodiny učila. Tu první ani pořádně nevěděla, jak se ten předmět jmenoval. WTH. "Co to je?" ptala se pak doma. "Hmmm.... To bude asi Wirtschaft, Technik a...," ani matka nevěděla. Internet si však poradil. Wirtschaft, Technik, Haushalt und Soziales. Tedy Hospodářství, technika, domácnost a sociální záležitosti, dalo by se snad přeložit. Poslední hodinu mohla jít domů, protože měli češtinu, a tu ona umí dobře. Dokonce může opravovat učitele, který, i když jazyk vyučuje, tu a tam s ním má problém. A tak třeba píše na tabuli "nejkrasnější" nebo "zahádný" apod.

Druhý den to už bylo lepší. "Kdybych si tady našla kamarády, tak se mi tady líbí víc," nechala se slyšet Jana a už psala svůj první domácí úkol. Z němčiny. Zdá se tedy, že školní atmosféra se jí tu líbí. Tak držíme palce!

(jo)
Škola dětem v Sasku začala už osmého srpna.


1 komentář:

  1. Jo jo, pamatuju, byť jsme žili v Jihlavě, ale ovlivněni německým živlem, když předci byli ze Sudet, dostali jsme se sestrou také takový kornout. Jezdili k nám tety z obou Němecek, tak ty kornouty některá dovezla. Už nevím, zda to byla teta Mili, teta Fany, teta Any, fak už nevím. Ale foto s kornoutama ještě někde mám.

    OdpovědětVymazat

Místo pro Váš názor